Olof Wahlund

Fotografen Olof Wahlund som har sin studio på Manhattan i New York, fanns med i Åmål redan vid första samt den andra upplagan av Åmåls Fotofest. Han fick stor uppmärksamhet och mycket rosor både hos press och publik för sina utställningar. Naturbilder med en typisk Wahlundsk touch samsades med fantastiska ögonblicksbilder från New Yorks gator samt New York på 1970-talet, som han tog när han precis flyttat till staden. Bilderna i utställningen hade inte visats offentligt någon gång, så det blev lite av en världspremiär i Åmål. Olof Wahlund ställer 2010 ut den serie bilder som visades på Värmlands museum i Karlstad under augusti och september 2006. Men han har också flaggat för att det kan bli en och annan ny bild i utställningen.

Morten Gjerde

Morten Gjerde började fotografera som 19-åring. När han gjorde sin militärtjänst i Norge gick han en kurs i mörkrumsarbete. Kort därefter köpte han sig en Richo KR 10 på rea. Morten Gjerde hade fotograferandet som hobbyb under 20 år fram till 2003 då han började arbeta med fotograferandet på heltid. Hans bilder skildrar ofta människor från, och i, olika kulturer. Han arbetar ofta med projekt och reser runt hela världen i arbetet. Humanism, antirasism och respekt för andra människor är ledord för Morten Gjerde, både som människa och fotograf. Han är också en fantastiskt bluesfotograf och har tagit många fantastiska bilder av musiken hans älskar och personerna som lever av och med den. Han har också belönats och uppmärksammats för sin fotoserie om gamla bruksmiljöer i Norge, något som inte överraskar när man har sett bilderna. Villken styrka, samtidigt som bilderna visar att gränsen mellan styrka och skörhet ibland är hårfin. Morten Gjerde är ansluten till bildbyrån Arcangel med kontor i Malaga, New York och London.

Andreas Stridsberg

Andreas Stridsberg växte upp i trakten av Örnsködsvik vid Höga kusten med en fantastisk natur alldeles utanför husknuten,och där bor han kvar än idag. Fotointresset tog fart på allvar sommaren 2004 och sedan dess har utvecklingen gått fort. Han har fått bilder publicerade i ett antal internationella magasin och har även lyckats bra i olika fototävlingar med vinst i bland andra "Digital photographer of the year". Andreas Stridsberg är idag ansluten till tre olika fotogrupper ArtGroup, Rosentiel's samt Wild Apple Graphics. Andreas Stridsberg har ett fantastiskt bildspråk och det är inte konstigt att framgångarna har kommit snabbt. Det är en imponerande portfolio som finns att beskåda på hemsidan.

Magnus Wennman

Började arbeta som fotograf proffessionellt i 17-årsåldern på Dalademokraten. Sedan 2001 bor Magnus Wennman i Stockholm där han arbetar för Aftonbladet. Hans främsta områden är nyhets och featurematerial. Han har trots att han bara är 30 år gammal redan hunnit med att besöka över 50 länder i sitt arbete och har också fått mottaga en lång rad utmärkelser och priser för sina bilder, såväl i Sverige som internationellt.

Catarina Magnusson

Catarina om sig själv: Just nu är jag mest av allt: Tonårsmamma på gränsen till nervsammanbrott... Därefter: hustru, storasyster, öbo, grafiker, kattvän, moster och faster, frusen, slarver, solälskare, självkritisk, vuxenvandrare, bokläsare, envis, flygrädd, lång, gudmor, te-drickare, pratsam, hypokondriker, samlare, lejon, popcornätare, 50-talsälskare, ekologisk katastrof, flaskpostletare, lomhörd, kontrollfreak, oekonomisk, iMac-användare, iPodare, brunhårig, osminkad, fyrvän, ogillar jul men älskar glögg, halvtidsarbetande migräniker, grönögd, kräsen, mysklädd, cheeseballsberoende, svimmar vid blod, villaboende, hundrädd, volvoägare, kvällsmänniska, vitvindrickare, facebookare och hobbyfotograf som avskyr luftledningar och mikrofonstativ! Ett gott skratt förlänger lidandet. Har 24 bilder i en bok om Båthus, författare är Claes Dymling och boken heter... Båthuset.

Åke Bruce

Säfflefotograf som under en lång rad av år tillbringade en stor del av sin vakna tid med kameran eller i mörkrummet, där det gärna jobbades till musik av The Band, Joni Mitchell och Bob Dylan. Sin första utställning hade han under Kulturveckan 1971. Kameran hade han fått året innan, och bildintresset ärvde han från sin far som målade mycket. Under många år kallade han sig för gatufotograf, och det var ofta ganska grovkorniga bilder som bjöds.Så var det under många år, men för några år sedan började Åke Bruce fotografera med en digitalkamera och blev frälst. SIn första utställning med digitalt material hade han faktiskt på första upplagan av Åmåls Fotofest då han visade nytagna bilder på temat rost. Sedan dess har det blivit flera utställningar, både officiella och mindre exklusiva sådana. Åke Bruce har vid flera tillfällen gjort iordning utställningar hemma i bostaden som sedan utvalda gäster fått komma och titta på, en något udda men samtidigt fantastisk idé.

Linda Hult

Kommer från Slottsbron, arbetar på Manne Foto i Säffle och bor numer i Åmål. När hon gick på mediegymnasiet för att bli journalist som hon insåg att hon ville bli fotograf. Fotointresset växte när hon sedan lärde sig mer ommörkrumsarbetet. Hon lyckades få göra sin praktik på Manne Foto och fick så småningom arbete där som fotograf 2005. Bland det mesta med fotografin, enligt Linda, är att man kan få ut sina känslor genom bilderna. - Det är kul att få beröm för det man har gjort, det visar att jag kanske är bättre än jag trodde. Det pushar mig till att utvecklas ännu mer, säger hon. Och bevis för att hon är en duktig fotograf har hon. Vid Svenska Fotogruppens årstävling 200X fick hon en bronsmedalj och två hedersomnämnanden. Bronsmedaljen fick hon i klassen familj/grupp och hon blev hederomnämnd i klasserna porträtt och brudpar.

Niklas Olsson

Åmålsbördige Niklas Olsson, numer boende i Göteborg, började fotografera 2006. Han fotografera gärna modeller, men lika ofta finns det utrymme för såväl stadsbilder som konsertbilder. Han har under senare tid fotograferat mer musiker, både på scen och i kommersiella sammanhang. En spännande fotograf som kommer hem till Åmål med en lika spännande utställning.

Anna-Karin Byström

Anna-Karin är 28 år och kommer från Karlstad. Hon är fotograf och har jobbat som fotolärare på gymnasienivå fram till i höstas. För tillfället bor hon i New York och läser The Fine Print in Black & White på International Center of Photography. Hon har medverkat kontinuerligt på olika utställningar så som på Värmlands Museum i Karlstad, Bildens hus i Sundsvall och Konstpanorama i Schweitz. 2002 vann hon tidningen FOTOs mästartävlan och förra året blev hon invald i Värmlands Konstnärsförbund. Hennes bilder har bland annat beskrivits som drömlika, uttrycksfulla och experimentella.

Terje Olsen

Började fota i början på 80-talet då han införskaffade sin första systemkamera. Då handlade det mest om händelsebilder utan tanke på komposition, bakgrund m.m. Har på senare år fått en nytändning när det gäller fotograferandet, framför allt efter en otroligt inspirerande kurs med Terje Hellesö, en känd naturfotograf. Har ingen direkt inrikting i mitt bildskapande än, utan tycker om att fota makro, såväl som landskapsbilder.

Maria Olsen

Har fotograferat i en massa år, men de sista åren har fotandet blivit mer intensivt. Är noga med att det ska vara kul att fotografera, annars ger det inte energi och avkoppling.Gillar att fota makro, eftersom man så totalt stänger ute omvärlden, och ser den lilla världen i den stora! Gillar också att kasta sig in i olika fotoprojekt och har bland annat,  ihop med Kimmy Bolke haft ett ”Majprojekt”, vilket innebar att vi tog en bild,  varje dag under maj månad 2009. Nästa projekt som är på gång är att ta en bild per månad,  under ett år, med teman av olika artister och låttitlar. Detta ihop med bla Kimmy Bolke, Elin Torger och Terje Olsen. Lägger ut det mesta av sina bilder på Fotosidan.

Maria Lignell

Maria är 35 år och bor på Hammarö. Hon har alltid haft ett intresse för foto, men det är först nu de senaste åren som hon börjat förverkliga sina visioner. Hon har en kort fotokurs på folkhögskola för 16 år sedan som enda utbildning, och är med andra ord i stort sett självlärd. För Maria är foto ett konstuttryck på så vis att hon bara låter det hända. Hon planerar oftast inte mina bilder minutiöst utan de uppstår i själva fotoprocessen. Förra året ställde hon ut en serie bilder med namnet ”Mellan dröm och verklighet” på Konditori Broadway i Norrköping och Maria var även med i 100l pm på Värmlands museum. Det är samma serie som hon kommer att visa upp fotofesten i år. 

Tony Berg

Tony har arbetat som frilansande fotograf sedan 1990. Hans nyhetsbilder har publicerats i en lång rad tidningar såsom Göteborgs-Posten, Expressen, Aftonbladet med flera. Tony Berg har under många år följt räddningstjänsten i Åmål på nära håll, men har också en stor passion för musik och har fotograferat en lång rad stora artister, inte minst inom bluesen som ligger honom varmt om hjärtat. Tillsammans med Robert Wangeby gav han 2007 ut fotoboken Blues unfolded, den första boken i Sverige som enbart ägnade sig åt bluesen. På senare år har Tony Berg fotat allt mer mode och porträtt och även hållit i flera fotokurser. Han är också medlem i Baretta Photo Group.

Larsols EvaUlrika Gustavsson

Hon har fotografering som ett av sina stora intressen, hon har en Nikon D50 och för det mesta så använder hon ett teleobjektiv 70-300 men drömmer om att köpa ett vidvinkel-objektiv nån gång frampå... EvaUlrika fotar för det mesta fåglar, natur, speglingar, makro osv, sådant om finns runt om henne hemma i Fengersfors. Hon försöker fånga någon slags känsla och nyfikenhet för att förmedla detta vidare och ssamtidigt hitta harmoni i bilderna. EvaUlrika fotograferar mestadels soliga/motsols-kort men även gråskalor osv och hon gillar att exprimentera på olika sätt med inställningar på kameran, kompositionsmässigt osv. 

Anna Silvander

Är en 24-årig lärarstudent med konstintresse och passion för att fotografera. Hon beskriver sig som en ”rookie” på området men har ändå tack vare mitt intresse kommit en bit på vägen. I somras var hon på Roskildefestivalen och fotade, detta resulterade i en bok som heter ”Festivalfolk”. Boken porträtterar människor och min önskan med denna boken var att kunna förmedla känslan som en festival ger människor. Boken skall till bokförlag och hon jobbar stenhårt med den, bilderna skall även inom kort ställas ut i Trollhättans konsthall. Anna blev även under sommaren vän med en dokumentärfilmare vid namn Annelie Olsson som efter att ha sett Annas bok blev intresserad av hennes bilder. Detta ledde till att Anna varit med Annelie ute när hon filmat i mina hemtrakter i Dalsland där hennes filmer utspelar sig och då har anna passat på att fota människor, lokaler och landskap. Vissa av dessa bilder ställdes ut under kulturnatta i Mellerud 2009.

Tommy Andersson

Utbildad snickare, Stjerneskolan Torsby. Självlärd inom fotografin. Började som 15 åring att ta kort, då han fick sin första kamera. Inriktning är mest människor och sport. Har även jobbat som biografmaskinist. Var en av pionjärerna till vimmelfotografering på nattklubbar. Jobbar nu på Photomic, där de fotograferar skolor, dagis, konfirmationer, företag, hundutställningar, idrottslag, cuper, vasaloppet, vansbrosimningen m.m. Han är ansluten till bildarkivet.se, en bildbyrå som ligger i Uppsala. Gillar dokumentära porträtt, befintligt ljus och mycket snapshots.

Åsa Lindahl

Åmålsbo som sen gymnasietiden tyckt det varit roligt att fotografera. För ca 2 år sedan köpte hon sin första systemkamera och har sedan dess utforskat kamerateknikens värld. I början blev det mest macrofotografering och köket hemma fick ofta fungera som studio när hon arbetade med sina stilleben. Nu har intresset svängt över mer mot porträttfotografering, och där tycker hon om att experimentera med ljus och skärpedjup. Åsa är numer också medlem i Åmåls Fotoklubb där hon är styrelsesuppleant och engagerad i klubbens Digitalsektion.

Dan R Olsson

Är uppvuxen i Åmål och för närvarande  kulturgeografistudent vid Karlstads Universitet. Han har fotat sedan början av 2000-talet då han införskaffade en analog systemkamera. Dans stora fotointresse vaknade till liv när han genom studierna reste till Varanasi i norra Indien för att skriva C-uppsats under hösten 2008. I de nya miljöerna blev han inspirerad som aldrig förr. Dan fotade mycket och utvecklades snabbt. Under höstterminen 2009 återvände han till Varanasi igen, då för att skriva D-uppsats. Kort innan resan inhandlade han en digital systemkamera och tog därför än mer fotografier detta år. Till hösten har Dan för avsikt att studera fotografi för att utvecklas än mer som fotograf.

Anna Tjus

Är 37 år och Åmålsbo sedan födseln och till vardags är hon mamma, fru, kattägare och ambulanssjuksköterska. Anna har alltid gillat att fota men det är först på senare år hon gjort det till en ”riktig” hobby. Sedan den digitala systemkameran kom in i hennes liv har den fått jobba hårt! Favoritmotiven är just nu djur! Svårt, men en utmaning och ack så roligt. Kompositionen och känslan i bilden är viktigare än den tekniska fulländningen för Anna Tjus.

Charlin Svanér dela Cruz

Är en mycket fotointresserad åmålstjej! Hon har gått 3 år på Medieprogrammet i Karlstad med inriktning på fotografisk bild och tog studenten för knappt ett år sedan. Charlin har gjort ganska många små fotojobb här och där, bl a fotat Danscenter Sofia Westlunds dansshower, PR-bilder till ett par lokala band i Åmål och live-bilder till Fucking Åmålfestivalen! Men det här är första gången hon visar upp sitt eget bildskapande. Hon beskriver sina bilder som surrealistiska och skräck-inspirerade.

Frida Svensson

Frida är 19 år och har fotat sedan 2007. Under de senaste åren har hon hunnit med att bla fota gatubarn i Uganda, babianer i Kenya och diverse färgstarka modeller i övergivna tågtunnlar.. Under sommaren 2009 utformade Frida ett modereportage för en annostidning, där hon utnyttjade intresset av färger, former och design. Men framför allt intresset av att fånga människor i olika miljöer.Trots den senaste modeinriktiade fotograferingen har Frida som ambition att få använda hennes fotokunskaper i journalistyrket, som lockar i framtiden. Att få dokumentera från andra länder är det mest spännnande erfarenheten hon har med sig i bagaget och hon vill syssla med det i framtiden.

Sara Wallin

Ända sen Sara var liten har just bilden och målandet varit ett stort intresse för henne.  Hon har målat och ritat så länge hon kan minnas. När Sara fick sin första kamera var lyckan gjord, hon fotade allt! Speciellt roligt var det att ligga på lur bakom hönshuset och fota tuppen, inte för att han verkade ha något emot det… Saras morfar sa alltid att hon skulle bli teckningslärare, men det tyckte Sara lät fruktansvärt tråkigt. Fast hon blev ändå någon sorts lärare på gymnasiet, lärare i konsten om att totalt barskrapa skolans bild- och formkassa.  Hade hon aldrig hamnat rätt tidigare i livet så hade hon det definitivt nu! Sara bokstavligen bodde i den där skabbiga lilla bildsalen, och retade gallfeber på lärarna med att all material ständigt var slut. Dom brukade hitta henne under borden och fråga förvånat vad hon gjorde där, ”målar” – svarade Sara då. Inget mer med det. Det blev också en del experiment i mörkrummet, och man kan ju kanske förstå lärarnas förskräckta miner när det första dom får se när de kommer till jobbet är nakenbilder hängandes över hela rummet. Nu var det ett tag sen Sara gick ur gymnasiet och skolans ekonomi har nog repat sig någorlunda. Det har blivit en del utställningar, både intressanta och mindre intressanta. Den här gången bestämde sig Sara för att gestalta Pippi Långstrump och hennes syn på saker och ting. En underbar karaktär som kanske inte alltid har sitt på det klara.

Elin Torger

Har fotograferat sedan julen 2006 då hon köpte en begagnad digital systemkamera. Elin berättar "det började lite smått men intresset växte mer och mer med tiden. Så fort kameran kommer fram så glömmer man bort allt annat runt omkring sig och ser en helt annan värld genom sökaren. Och det är så spännande och roligt att försöka skildra och fånga denna värld som man själv ser, och som kanske ingen annan ser. När man fotograferar så kan man se motiv, detaljer, som man kanske inte sett annars. Jag fotograferar allt från porträtt till landskap, macro, arkitektur, djur, abstrakt mm. Det som jag mest fotograferar är porträtt och macro. Porträtt är spännande för man kan se så många olika uttryck. Macro är spännande för där hamnar man verkligen i en helt annan värld. Den lilla världen som blir stor när man ser den genom sökaren. Där kan allting hända. En dröm är att kunna arbeta med fotot och leva på det fullt ut."

Kimmy Bolke

Sedan 2007 har 17-åriga Kimmy vandrat runt med sin systemkamera runt halsen. I sökaren hamnar bl.a. övergivna platser och motljusbilder, men han experimenterar gärna med andra motiv. För Kimmy är det bästa sättet att slappna av att fota och det finns inget bättre än att komma hem, titta igenom sina bilder och finna en riktig fullträff. På vardagarna är det andra året på Karlbergsgymnasiets samhällsprogram som gäller och där finns också konst, media, design-profil på schemat. Ofta blandar han sina egna foton med andra konstformer och har även stor nytta av sina fotokunskaper när det gäller hans andra stora intresse, grafisk design.

Ingrid Jansson

Rödhårig tjej i 20-årsåldern som avslutade sin teknikutbildning på Karlbergsgymnasiet 2008 och inriktade sig mer mot estetiska programmet under sin gymnasiettid. Hon deltog i fotofesten 2008 och ställde ut några bilder på skolan. Ingrid har alltid varit intresserad av konst och formgivning men intresset för foto har mer tagit över. Hon har fotat väldigt mycket ända sedan hon fick sin första kamera, men började ta mer ”stilrena” kort då hon fick en bättre kamera i 17-årsåldern. Nu har hon en systemkamera vilket ger henne fler möjligheter att exprimentera och koncentrerar sig på ljussättning. 

Klara Thorell

Är en 17-årig tjej som går andra året på samhällsprogrammet, med inriktning samhäll, på Karlberg. Som tillval har hon Konst-media-design som är en profil. Klara har fotat med systemkamera i 2,5 år men innan det använde hon en digitalkamera i ungefär 2 år. Klara brukar för det mesta fota natur och cheerleading samt skid- och snowboardtricks och andra ”extremare” sporter och människor i rörelse över lag.

Historik

Åmåls Fotofest har arrangerats två gånger, nedan hittar du de fotografer som deltagit i någon av de båda upplagorna.

New York Olof Wahlund

Örebro Magnus Westerborn

Söderhamn Malin Hellesø & Terje Hellesø

Malmö Susanne Johansson

Bankeryd Branko Madunic

Stockholm Malin Nilsson

Karlstad Rebecka Bergvall

Säffle Åke Bruce & Emma Ackerblad

Fengersfors Malin Harén Robertsson

Åmål Morgan Torger, Tony Berg, Elin Torger, Maria Olsen, Åsa Lindahl, Peter Heintz, Veronica Eklundh, Ulrika Bäckström, Kimmy Bolke, Frida Svensson, Andreas Olsson, Ingrid Jansson, Louise Halvorsson, Julia Jonsson, David Johansson, Esmeralda Peraza, Hussein Ali, Carolina Johansson, Karin Dahl, Emelie Svensson, Marcus Lindstedt, Frida Lundgren, Martine Iversby